Ejendomme

Energivenlig ejendom

Klimaet er under konstant forandring, som blandt andet skyldes vores overforbrug af energi. Hvis vi, hele Jordens befolkning, ikke nedsætter vores forbrug, vil det få kæmpe konsekvenser for alt liv på jorden. Det kan dog være rigtig svært at finde ud af, hvad man som enkeltperson kan gøre, og man føler måske ikke, at man gøre en forskel. Dog nytter det ikke noget at tænke sådan, for så bliver der aldrig gjort noget.

Noget af det man kan vælge at gøre er at investere i et energivenligt hus. Dette vil sige, et hus, som er bruger mindre energi, og derved er mere miljøvenligt end ældre huse. Der findes flere forskellige typer energivenlige huse. De bliver som oftest inddelt i 4 grupper: lavenergi-, 0-energi-, passiv- og +-energihuse.

Lavenergihuse ser vi mange af rundt om i landet. Et lavenergihus er et hus, som bruger mindre energi på opvarmning sammenlignet med almindelig enfamiliehuse. Dette opnås gennem forskellige tiltag såsom bedre isolering, energiruder og ventilationssystemer med varmegenvinding. Man kan altså uden betydelige byggetekniske dilemmaer nemt mindske sit energiforbrug ved at investere i et lavenergihus.

Et 0-energihus betyder, at husets energiforbrug skal være lig nul. Det vil sige, at husstanden ikke forbruger mere energi end det vedvarende energi, der bliver produceret på stedet. Som udgangspunkt kræver 0-energihuse slet ikke opvarmning, så længe temperaturen er over frysepunktet. Dog da Danmark har lange solfattige vintre, så vil denne type stadig være afhængig af konventionel energi, og er derfor ikke det mest oplagte i et klima som Danmarks. Det er dog en oplagt mulighed i mere solrige lande.

Passivhus er et slags superlavenergihus, som kun kræver meget lav opvarmning. Det lave energiforbrug opnås gennem energiruder, solvarmeanlæg, lufttæt bygningskonstruktion og andre byggeteknikker. Det er en husform, som er udbredt i Tyskland, Østrig og Sverige. Denne form for huse ses ikke i Danmark endnu, men der er helt sikkert et markedet for det.

Den sidste hustype er +-energihuse. Dette betyder, at husstanden skal producere mere energi end, der forbruges. Denne type huse har rigtig mange krav, som skal være opfyldt for at det bliver godkendt. Derfor er det også en ret lang proces at få fat i sine tilladelser. Dog kan denne type hus være fremtiden, da energiforbruget ender i plus.

Det kan godt være rigtig svært at finde ud af, hvilke vaner man skal ændre for at hjælpe miljøet. Et af de valg man blandt andet kan tage er at investere i et energivenlig hus. Nok synes det kun et gøre en lille forskel, men enhver forskel er bedre end ingen.

Drømmen om at skabe et hjem er nok noget, de fleste af os kan nikke genkendende til. Et hjem man kan kalde helt sit eget, hvor man kan skabe skønne minder med familie og børn. Det kan dog være en udfordring at finde drømmehjemmet. Hvis man ikke kan finde drømmehuset blandt allerede bygget huset, så kan det være en idé at bygge nyt hus.

Hvis man vælger at bygge nyt hus, så kan man nemlig få alle sine drømme opfyldt. Dog er der nogle faldgruber, man skal være opmærksom på. Det er rigtig vigtigt, at man finder et pålideligt byggefirma, som man kan være i tæt dialog med. Tæt kontakt med bygherren kan givetvis sikre mod misforståelser, således det hele bliver som planlagt.